7 Kocalı Hürmüz - Antalya DOB
Karagöz, ortaoyunu gibi geleneksel halk tiyatrosunun konu, olay dizisi ve kişileştirmelerinden yararlanarak günümüze uyarlanan “Yedi Kocalı Hürmüz” müzikali; uzun yılların ardından ilk oynandığı, en özgün haliyle, Antalya Devlet Opera ve Balesi’nde seyircisiyle buluşuyor. Zeki kadın, kaptan, doktor, külhanbeyi, saf aşık gibi geleneksel tiplerden oluşan oyun karakterleri bu kez kanlı canlı kişiler olarak karşımıza çıkıyor.
Yedi kocalı Hürmüz müzikali müzik, dans ve tiyatronun ahenkli birlikteliğiyle bestelenmiş, kaleme alınmış bir eser. Oyunun rejisinde bu uyuma önem verilirken, prodüksiyonda 19. yüzyıl başlarının ruhu; dekor, kostüm ve ışık tasarımı ile görsel anlamda bir bütün olarak yansıtılıyor.
Ataerkil bir dünyada kıvrak zekâsı ve iş bitiriciliği ile birbirinin varlığından haberi bile olmayan altı kocasıyla, kendine açtığı alanda yaşam mücadelesi veren Hürmüz’ün dünyası, aşık olmasıyla değişir. Hürmüz toplumun her kesiminden farklı meslek ve statüden erkekle nasıl konuşulacağını, onların nasıl huyuna suyuna gidileceğini bilen sistemi kendince en iyi şekilde çözmüş, böylece kadın olarak varoluşunu sağlam temeller üzerine kurmuş bir karakterdir. Aşk ise onun tüm bu bildiklerinin gölgede kalmasına neden olurken gerçek mutluluğuna dair bir kapı açıyor ve biz seyircilerin gözünde Hürmüz’ü bir tip olmaktan kurtarıp adeta daha “insan” kılıyor.
Metnini Sadık Şendil’in kaleme aldığı, Attila Özdemiroğlu’nun müziklerini bestelediği, şarkı sözlerini Sevgi Sanlı’nın yazdığı “Yedi Kocalı Hürmüz” müzikalinin orkestrasyon ve müzikal düzenlemesi eserin orkestra şefi Ömer Yöndem’e ait. Eserin yönetmeni Fatih Şanal yaratıcı ekiple eser üzerine titizlikle düşünerek, çalışarak oyuncuların ortaya koyabilecekleri güç ve enerjiyi en üst noktaya taşıyan bir reji anlaşıyla eseri sahneliyor. Dramatik aksiyondaki ritim ve heyecan Hürmüz’ün kıvrak zekasının dinamikliğinin bir yansıması olarak bir an bile temposunu yitirmeden devam ediyor.
- Typ události Müzikal