Ahtamar Efsanesi Müzikli Dans Gösterisi
Yaş Sınırı: 6+
1 Perde
Müzik ve Konsept: Majak Toşikyan (Cenk Taşkan)
Hikaye: Hovhannes Tumanyan
Genel Sanat Yönetmeni: Garbis Çapkan
Sahneye Koyan: Maral Müzik ve Dans Topluluğu
“Tamar adaya götürülürken, sevdiğini görebilme umuduyla sahile gelen delikanlı çaresizce olanları seyreder. Genç aşıklar son bir kere göz göze geldiğinde ise vahşi suların aralarına giremeyeceğine inanırlar…”
Besteci ve müzisyen Majak Toşikyan’ın, şair Hovhannes Tumanyan’ın 1891 yılında kaleme aldığı “Ahtamar” şiirinden esinlenerek, konseptini ve müziklerini hazırladığı “Ahtamar Efsanesi” müzikli dans gösterisi, bu sene 45. kuruluş yılını kutlayan Maral Müzik ve Dans Topluluğu tarafından sahneleniyor.
“Ahtamar Efsanesi” 70 dansçı, 3 solist ve sahne arkası ekibiyle birlikte 125 kişilik kadrosuyla sizleri bu toprakların aşina olduğu hikayelerden birini izlemeye davet ediyor.
Cenk Taşkan (d. 1947, Kınalıada), asıl adıyla Majak Toşikyan, Türkiye Ermenisi besteci, müzisyen. Başta Nükhet Duru, Hümeyra, Nilüfer, Ajda Pekkan, Neco, Coşkun Demir, Tanju Okan, Sibil Pektorosoğlu, Sezen Aksu, Zuhal Olcay ve Levent Yüksel olmak üzere birçok şarkıcıyla çalıştı. Evli ve bir çocuk babasıdır.
Kariyeri: Müziğe profesyonel olarak 1965 yılında gitarist olarak başladı. 1966'da askere gidene kadar Erol Büyükburç Orkestrası'nda gitar çaldı. Askerde iken beste yapmaya başladı. Şarkı sözü yazarı Mehmet Teoman ve Nükhet Duru ile Türkiye'nin ilk ekip çalışmasını gerçekleştirdi. İlk albümleri Bir Nefes Gibi çeşitli yayın organları tarafından son 30 yılın en iyi albümü seçildi.
1977'de Korhan Abay ve Ali Poyrazoğlu ile yaptığı Yaşa Sevgili Dünya adlı kabare kapalı gişe oynadı. Mehmet Teoman ve Ayşegül Aldinç'in Şiir ve Müzik olarak 45'liğini yaptığı "Hastane" isimli eseri, Sezen Aksu tarafından başka sözlerle Dört Günlük Bir Şey olarak okundu.
1981'de Kanada'ya gitti, Kanada'da Nova-Lux (Erick Villeneuve) şirketiyle birlikte İstanbul Ali Sami Yen stadyum kapanış seremonisi müziklerini ve İstanbul TT Arena stadyumun açılış müziklerini yaptı.
Bestesini yaptığı "Anılar" (Nükhet Duru) (1978), "Yaşa Sen de" (Beyaz Kelebekler) (1979), "Bir Dünya Ver Bana" (Ajda Pekkan) (1980) ve "İstanbul İstanbul" (Ayşegül Aldinç ve Modern Folk Üçlüsü) ve (Nükhet Duru ve MFO üçlüsü) (1981) Türkiye'nin Eurovision seçmelerinde yarı finale kaldı.
1996'da Türkiye'ye döndü. Ermeni müziğine katkıları nedeniyle Ermenistan hükûmeti tarafından 2010'da “Gomidas” şeref madalyasına layık görüldü. Akdamar Kilisesi için bestelediği oratoryo Marmara gazetesinin 70. yıl kutlamasında senfonik orkestra, koro ve solistler tarafından sesledirildi. Hrant Dink için bestelediği oratoryo, ilk kez 2012'de Hrant Dink ödül töreninde seslendirildi.
Hovhannes Tumanyan tarafından şiir haline getirilmiş olan Ahtamar Efsanesi, kendisi ve Bercuhi Berberyan tarafından bir müzikal gösteri olarak yorumlandı. Müzikal, Şubat 2024'te Kanada'nın Montreal şehrinde Tamar’ın Alın Yazısı adıyla sahnelendi.
350'den fazla yayımlanmış eseri olan Taşkan'ın, Bestelediği ve aranjörlüğünü yaptığı müzikaller ve çeşitli organizasyonlar
Yaşa Sevgili Dünya
Cahide
7 Kocalı Hürmüz (1999 versiyonu)
Hep Aynı Yaygara (aranjör)
Leblebici Horhor Ağa (aranjör)
Sarıpınar 1914 (İst. Bel.Şehir Tiyatroları)
Tri Peypırs kabare show (aranjör)
No Savaş Yes Manken
Kamelyalı Kadın
İyi Aile Çocuğu
My hoş kabare
Casablanca
Müzikaldeki Hayalet
Ölüleri Gömün (İstanbul Devlet Tiyatrosu)
Sultan-i seyirlik (istanbul 2010 avrupa kültür başkenti )
İstanbul Ali Sami Yen stadyum kapanış seremoni müzikleri
İstanbul Türk Telekom Arena stadyumu açılış seremoni müzikleri
Kahramanmaraş Kurtuluş Destanı 91. yıl kutlama müzikleri
Yamak Ahmet dizi müzikleri (TRT)
Zalim Mahmut (İstanbul Devlet Tiyatrosu)
Tare tar Ahtamar Oratoryo (Sözler: İkna Sarıaslan)
Hrant Dink Oratoryo (Sözler: Bercuhi Berberyan)
Gomidas Vartabet tarafından sadece koro için yazılan Surp Badarak'a, senfonik orkestra düzenlemesi yapmış ve bu albüm tüm dünyada satışa arzedilmiştir.
Çöl Fırtınaları - S. Eyyubi (İstanbul Devlet Tiyatrosu)
Guguk Kuşu 2014 (Kafesten Bir Kuş Uçtu) SAkm tiyatrosu
Frankeinstein 2015 SAkm Tiyatrosu
The Dance Of Sasountsis
Maral Müzik ve Dans Topluluğu
1980 yılında Genel Sanat Yönetmeni BENON KUZUBAŞ tarafından kuruldu. Dönem dönem 300 kişiye ulaşan kadrosu ile 1986 yılına kadar Şan Müzikhol’ü ve Atatürk Kültür Merkezi’nde sayısız dans gösterileri sundu .
Benon Kuzubaş’ın vefatından sonra 1992 yılından itibaren Garbis ve İris Çapkan çiftinin dans eğitmenliğini üstlenmesi ve sahneye konulan koreografik danslarla, ilerleyen yıllarda İstanbul’daki tüm büyük salonlarda sahne aldı. ( AKM - Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı- İstanbul Kongre Merkezi- CRR Konser Salonu- Yunus Emre Kültür Merkezi- Cevahir Kongre Merkezi- Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi- Süleyman Seba Kültür ve Sanat Merkezi …)
Yurtdışında da pek çok festival organizasyonunda özel davetle gösteriler sunan MARAL MDT, daha pek çok özel etkinlik ve organizasyona da katılmış (Van - Ahtamar Kilisesinin açılış etkinliği ,Shaman Dans Tiyatrosu ile << İSTANBULLUYS >> gösterisi bunlardan bazılarıdır ) , her birinden ayrı ayrı gurur duyduğumuz sayısız ödül ,plaket ve takdir belgesi ile onurlandırılmıştır. .
Kuruluşunun 45.yılı kutlama etkinlikleri kapsamında MARAL MDT dansçıları , Genel Sanat Yönetmeni ve dans eğitmeni Garbis Çapkan nezdinde , 26 Ocak 2025 tarihinde , Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonunda Ahtamar Efsanesi adlı dans gösterisi ile sahneye çıkmaya hazırlanıyor.
- Typ události Dans Gösterisi
- FilmTime 80 Dakika