Trio Sora
• 6 yaş ve altı etkinliğe alınmamaktadır. 6 yaş üzeri bilete tabidir.
CSO ADA ANKARA AYRICALIĞIYLA İLK KEZ TÜRKİYE’DE
CSO Ada Ankara 13 Haziran’da yine bir ilke imza atıyor ve son üç senedir verdikleri konserlerle Avrupayı kasıp kavurmakta olan Trio Sora’yı konuk ediyor.
Kemancı Fanny Fheodoroff, çellist Angèle Legasa ve piyanist Pauline Chenais’den kurulu Trio Sora Wigmore Hall, Beethoven Haus ve Verbier Festival gibi birçok yüksek prestijli sahnelerde verdikleri konserlele tüm Avrupa’da kısa sürede isimlerini duyurdu.
Ve Trio Sora bu çok özel konser programı seçkisi ile Ankaralı müzik severleri selamlayacak.
Konser Programı:
Lili Boulanger D'un matin de printemps ve D'un soir triste
Bir bahar sabahı ve Hüzünlü bir akşam
Lili Boulanger çok genç yaşta ‘Prix de Rome Kompozisyon Ödülü’nü kazanan ilk kadın besteci ve 25 senelik hayatına, günümüzde “mücevher“ yakıştırmasını yapılan çok değerli eserler bırakmış Fransız kadın besteci olarak anılmaktadır
Türk klasik müzikseverler aslında ‘Boulanger’ ismine hiçte yabancı değiller. Lili Boulanger, dünyanın gelmiş geçmiş virtüöz piyanistleri arasında zirvede yer alan, yaşayan piyano efsanesi İdil Biret’in hayatındaki en önemli öğretmeni Nadia Boulanger’ın kız kardeşidir.
Trio Sora, Boulanger’ın vefatından kısa bir süre önce 1917-1918 arası ve ablasının yardımı olmadan son bestelediği iki eseri seslendirecek. Günümüzde bu iki eser her ne kadar ayrı ayrı çalınsa da, Trio Sora bu eserlerin ancak birlikte çalındığında tam olarak anlamlı ve anlaşılabilir olduğunu savunmaktadır.
Gece - gündüz betimlemesiyle bir karakterinin zıt iki psikolojik yönünü anlatılmaktadır. Zıt doğalarına rağmen, iki parça aynı üç vuruşlu ritmi, aynı harmonik rengi ve özellikle aynı melodik temayı paylaşması sebebiyle aslında aynıdır.
Her ne kadar bu iki eser keman ve piyano için yazılmış olsa da bu eser seçkin oda müziği üçlülerinin özel düzenleme ile çelloyu da eklemeleriyle repertuvarlarına aldıkları nadide bir eserdir. D'un matin de printemps (Bir bahar sabahı) daha çok karamsar bir besteci olarak tanımlanan Lili Boulanger'ın biraz iyimser nitelikteki birkaç eserinden biridir. İlk eserde dinleyiciler canlı bir dans müziği duymaktadırlar. Trio Sora, Debussy'yi oldukça anımsatan bu eserde zengin rezonanslı tekrarlanan akorlar üzerinde dinleyecilerini bir yolculuğa çıkartmaktadır. Kemancı Fanny Fheodoroff’un trilleri, piyanist Pauline Chenais akor eşlikleri ile eser dinleyicileri "gizemli, ve bir o kadar etkileyici, rubatoyla buluşturur. Dinleyiciler, kemancı Fheodoroff’un öne çıktığı daha sonra piyanist Chenais katılımıyla büyüleyici, karmaşık ve hatta şaşırtıcı derecede cesur armonilerin nasıl lirik bir melodiye dönüştüğüne şahit olurlar. Trio Sora’nın yüksek kalitelide çaldığı ana tema önce orijinal haliyle daha sonra elejik bir varyasyonla dinleyicilerin kulaklarında yeniden duyulur ve üçlü çarpıcı bir sonla dinleyicilerini selamlarlar…
Astor Piazzolla Las Cuatros Estaciones Porteño
Buenos Aires’te Dört Mevsim
Astor Piazzolla, popüler bir söz yazarı, bandoneon virtüözü ve Buenos Aires şehir sokaklarının şairi olarak ün kazanmıştır. Rus çağdaşı Alfred Schnittke gibi Piazzolla da gelenekselci tarzı ile ikonlaşmıştır. Cazdan etkilenen Nuevo Tango tarzı Arjantin'de başta büyük tepki görsede dünya çapında ünlü klasik müzisyenlerin bile ilgisini çeken bu müzik bir anda tüm dünyayı sarmıştır.
Trio Sora, Piazzolla’nın müziğine klasik bir yaklaşımla bambaşka bir boyut getiriyor. Arjantin ezgileri keman, çello ve piyano yükselen notalarla dinleyiciler tangonun içinde adeta kayboluyor.
Tutku ve ihtirasın müziği kah kemanın tellerinde alevlenirken kah çellonun bu ateşi körüklediği notalarda, piyano adeta duyguları coşturmakta…Trio Sora yorumuyla ‘Buenos Aires’te Dört Mevsim’ dinleyicilerine bambaşka bir atmosfer yaratmakta.
Üçlünün adeta yek vücut gibi birlikte hareket ettiği mükemmel uyuma dinleyicilerinde ortak olacağı unutulmaz bir performans Ankaralı müzikseverleri bekliyor olacak.
Ravel Piano Trio in A Minor
La Minör Piyanolu Trio
Trio Sora Ravel’in bu eşsiz eserinde Ankaralı müzikseverleri eserin ilk girişindeki kusursuz oktavlardan, ateşli trillerle yüklü son pasajına kadar Ravel’in Piyanolu Trio’sunda olması gereken tüm nüansları en ince detayına kadar duyucakları bir dinleti vadetmekte.
Trio Sora tamamen oda müziğinde ortak çalışma odaklı olmasına rağmen, bu eserde özellikle piyanist Pauline Chenais ön plana çıkarıyor. Ravel'in nispeten karanlık olarak nitelendirilebilecek bu eserinin ilk bölümün fırtınalı pasajlarında özellikle üçlünün ortaya koyduğu mükemmel ahenkli, iyi çalışan ve parlayarak duyulan müzik kulağa çarpmakta.
Teknik olarak özellikle zor bir parça olarak kabul edilmesine rağmen, uzun, sessiz pasajlarda ki zorluk derecesi parçanın genelinde olduğu kadar zordur ve bunu dinleyicilere yansıtmak için yüksek düzeyde konsantrasyon gerekir. Eserin bu bölümünde piyanist Pauline Chenais gizemli ama dinleyiciye derinlemesine nüfuz eden bir pianissimo yansıtsa da, açılış bölümünün sonlarında kemancı Fanny Fheodoroff ve çellist Angèle Legasa gerilimi en üst düzeyde dinleyicilerine hissettirmeyi başarı ile becermektedir.
Trio Sora, Ravel'in ustaca yazdığı mükemmel koordinasyon ve ton hassasiyeti ile başlayan ikinci bölümde dinleyicilerine harika bir deneyim sunmayı garanti etmektedir. Yavaş bölümlerde üçlü yine yeterince gizemlidir, ancak keman ve viyolonsel ifadeleri çarpıcı ve kemanın ton baskınlığı net duyulmaktadır.
Son bölümde piyanist Pauline Chenais’in müzikalitesini ön plana çıksa da daha yüksek sesli pasajlarda üçlü birlikte çalarken zerafetle harmanlanmış mükemmeliyet tüm tüm dinleyenlerin hayranlığını kazanacaktır.
Kelly Marie Murphy Give Me Phoenix Wings to Fly
Bana uçmak için Anka Kuşu kanatları ver
Besteci bu eseri Anka kuşu efsanesinde ve iki şairin şiirlerinde geçen Anka Kuşu temasından esinlenerek 1997 yazmıştır.
Murphy eserini şöyle anlatıyor:
“Her zaman Phoenix efsanesi ilgimi çekmiştir - ateşte yanan ve daha sonra kendi küllerinden tekrar yükselen bir kuş. Bu çok güçlü bir görüntü ve çağdaş yaşamla ilgili bir görüntü, çünkü felaketin eşiğinde biraz tehlikeli bir şekilde dengelenmiş buluyoruz. Herhangi bir olay ne kadar yıkıcı olursa olsun, yine de iyileşebilir ve yeniden başlayabilirsiniz yani küllerinizden tekrar doğabilirsiniz.”
Murphy eserinin 3 hareket halinde yapılandırmış: Ateş, kasvetli yıkım ve yeniden doğuş…
Bu eser Trio Sora’nın yorumuyla bambaşka bir boyut kazanmış.İlk bölümde, 3 enstrüman arasında dönen tema döngüsü çok hızlıdır. piyanist Pauline Chenais piyanosunun en alt notasında çok yüksek tonla birinci bölümün bittiğini vurgular ama hiç es vermeden üçlü eserin ikinci bölümüne hızlı bir giriş yapar.
Eserin ikinci bölüm çok sade, açık ve solistik yazılmış bir yapıya sahiptir. Trio Sora dinlencilerinin hayal gücüne hitaben adeta durgun havaya süzülen, kısa bir süre parlayan ve sonra ölen birkaç kor görüntüsünü canladıracak gerçeklikte bir performans ortaya koymaktadır. Üçüncü bölüm üç enstrüman yeniden yeniden doğuşu anlatmaktadır. Trio Sora yıkımdan kurtulan benlik unsurları notalarla tasvir etmekte ve bu unsurların birbirini bulmak için verdiği mücadeleyi üç müzisyen adeta yaşayarak notalara dökmekte ve küllerden eskisinden daha güçlü doğuşu muhteşem bir performanla dinleyicilerine tüm bu süreçteki duyguları eksiksiz aktarmayı başarmaktadırlar.
Trio Sora’nın bu kaçırılmayacak konserine tüm Ankaralı müzikseverleri bekliyoruz.
1.KATEGORİ : A BLOK
2.KATEGORİ :B BLOK
3.KATEGORİ : E-F-D BLOK
4.KATEGORİ : H-K-C-J-G BLOK
- Type d'événement Concert