Binlerce etkinlik ve mekanı keşfet...
Popüler Aramalar
Biletinial Öneriyor
      Biletinial Öneriyor
        Şehrini Keşfet #Şehrine Özel Etkinlikler
        • Türkçe
        • English
        • Hrvatski
        • Shqip
        Barok Minyatürler

        Barok Minyatürler

        • Konser.

        Barok Minyatürler

        “DOĞU VE BATI ARASINDA, ‘ÖTEKİ’ SESLERİN PEŞİNDE”

        Barok dönem hem Avrupa hem de Osmanlı müziği için hatırı sayılır bir zenginliğin ve yoğun bir etkileşimin yaşandığı bir dönem olarak dikkat çekicidir. Bu etkileşim Doğu ve Batı müzikleri için de çalgı, ses organizasyonları ve müziğin manevi anlamı adına çok eski bir ortaklığın da tekrar hatırlanmasını sağlamıştır. Bu hatırlama hikâyesinin bir kısmında kentli kültürün ihtişamı dururken, diğer tarafta bireyin onulmaz yalnızlığı durmaktadır. Barok Minyatürler projesi Barok dönemin kıyıda kalmış insan hikâyelerine ve bu hikâyelerin seslerde bıraktığı izlere odaklanmıştır...

        Projeye ilham veren temel fikir XVII. Yüzyıl başlarında bir kentli kültür ürünü olarak ortaya çıkan “barok sanatın”, hem doğuda hem de batıda uyandırdığı “içsel”, “mistik” uyanıştır. Bu uyanış her iki kültür havzasında da insanın yaşama dair duyduğu “hüznü, melankoliyi ya da melâl’i” ifade etmeye yönelik çok güçlü ve çeşitli bir çalgısal ve sözlü eserler repertuarını var etmiştir. Ama esas ilginç olan Barok Sanatın da temelini oluşturan “ayrıntıya” dair ruh temelli odaklaşmanın adeta doğuyu ve batıyı bir minyatürdeki simge dünyasının ortak unsurları gibi bir araya getirmesidir. 

        “Barok Minyatürler” projesi Batı ve Doğu arasındaki bu hüzünlü insan hikayelerini aktarmayı hedefleyerek 2018 yılında çalışmalarına başlamış, AKİS topluluğu ile ortak çalışmaları aracılığıyla da “caz’ı ve caz’a dair” doğaçlama geleneğini söz konusu insan hikayelerini resmedebileceği bir “tuval” olarak görmüştür…Bu anlamda “doğu ve batı’ya” ait doğaçlama gelenekleri, insanın iç dünyasını en samimi bir biçimde yansıtabilmesi adına projenin ifade tercihlerinin başında gelmiştir…