Sam Neill


Sam Neill İrlanda asıllı Yeni Zelandalı Emmy ve Altın Küre Ödülüne aday gösterilmiş sinema aktörü.
 
Sam Neill'in en iyi bilinen rolleri Jurassic Park ve Jurassic Park III filmlerindeki Dr. Alan Grant, Kızıl Ekim filminde Denizaltı 2.kaptanı Vasily Borodin rolleridir.
 
Neill'in doğduğu zaman, babası İrlanda Muhafızları'nda hizmet vererek Kuzey İrlanda'da görev aldı. Babasının ailesi Yeni Zelanda'nın en büyük içki perakendecisi Neill ve Co'nun sahibiydi.

Canterbury Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı okudu. Daha sonra Victoria Üniversitesi'nde yükseköğretim eğitimine devam ederek Wellington'a taşındı. İngiliz edebiyatının Sanatlar derecesiyle mezun oldu.
 
Filmografi
 
1975 Landfall Eric
         Ashes Rahip
1977 Sleeping Dogs Smith
1979 Just Out of Reach Mike
         The Journalist Rex
         My Brilliant Career Harry Beecham
1981 Omen III: The Final Conflict Damien Thorn
         Possession Mark
         From a Far Country Marian
1982 Ivanhoe Brian de Bois-Guilbert
         Attack Force Z Çavuş D.J. (Danny) Costello
1983 Enigma Dimitri Vasilikov
1984 The Blood of Others Bergman
1985 Robbery Under Arms Yüzbaşı Starlight
         Plenty Lazar
1986 For Love Alone James Quick
1987 The Good Wife Neville Gifford
1988 Evil Angels (A Cry in the Dark) Michael Chamberlain Australian Film Institute Award for Best Actor in a Lead Role
1989 Dead Calm John Ingram
         La Révolution française Gilbert du Motier, marquis de Lafayette
1990 The Hunt for Red October Yüzbaşı Vasili Borodin
         Shadow of China TV reporter
1991 Death in Brunswick Carl 'Cookie' Fitzgerald Adaylık - Australian Film Institute Award for Best Actor in a Lead Role
         Until the End of the World Eugene Fitzpatrick
1992 The Rainbow Warrior Alan Galbraith
         Memoirs of an Invisible Man David Jenkins
         Hostage John Rennie
1993 The Piano Alisdair Stewart Nominated - Australian Film Institute Award for Best Actor in a Supporting Role
         Jurassic Park Dr. Alan Grant
         Sirens Norman Lindsay
1994 Country Life Dr. Max Askey
         Ormanın Kitabı Albay Geofferey Brydon
         In the Mouth of Madness John Trent
1995 Restoration Kral II. Charles
1996 Children of the Revolution Nine
         Victory Bay Jones
1997 Event Horizon Dr. William Weir
         Snow White: A Tale of Terror Lord Frederick Hoffman
1998 The Horse Whisperer Robert MacLean
         Sweet Revenge Henry Bell
        The Revengers' Comedies Henry Bell
1999 Molokai Walter Murray Gibson
         Bicentennial Man 'Sir' Richard Martin
2000 My Mother Frank Professor Mortlock Nominated - Australian Film Institute Award for Best Performance by an                   Actor in a Supporting Role
         The Dish Cliff Buxton
         The Magic Pudding Sam Sawnoff seslendirme
2001 Jurassic Park III Dr. Alan Grant
        The Zookeeper Ludovic Ft. Lauderdale International Film Festival Award for Best Actor
2002 Dirty Deeds Ray
         Leunig Animated Anlatıcı
2003 Perfect Strangers The Man
          Yes Anthony
2004 Wimbledon Dennis Bradbury
2005 Gallipoli Narrator Voice role
         Little Fish Jokey
2006 Irresistible Craig
2007 Angel Théo
2008 Dean Spanley Dean Spanley
         Skin Abraham Laing
2009 I Am You Mr. Reid
         Iron Road Alfred Nichol
         Under the Mountain Mr. Jones
         Daybreakers Charles Bromley
2010 Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole Allomere seslendirme
2011 The Dragon Pearl Chris Chase
         The Hunter Jack Mindy Adaylık - Australian Film Institute Award for Best Supporting Actor
2012 The Vow Bill Thornton
2013 Escape Plan Dr. Emil Kaikev
         The Adventurer: The Curse of the Midas Box Otto Luger
2014 United Passions João Havelange
         A Long Way Down Jess's father
2015 Backtrack Duncan Stewart
         The Daughter
         Concussion Kai
2016 Hunt for the Wilderpeople Hec Amca
         Tommy's Honour Alexander Boothby
2017 The Commuter

Yer aldığı filmler

Filmlerden, Tiyatrolardan, Konserler ve Festivallerden haberdar olmak için e-bültenimize kaydolun!