Binlerce etkinlik ve mekanı keşfet...
Popüler Aramalar
Biletinial Öneriyor
      Biletinial Öneriyor
        Şehrini Keşfet #Şehrine Özel Etkinlikler
        • Türkçe
        • English
        • Hrvatski
        • Shqip
        Fransa / Ruşen Yıldız “Eşek Olmak Gerek”

        Fransa / Ruşen Yıldız “Eşek Olmak Gerek”

        • Kukla Tiyatrosu

        Tarih : 25 Ekim 2017
         Yer : Fransız Kültür Merkezi
        Bilet Fiyatları: Tam 44 TL, Öğrenci 27,5 TL
        Yaş Sınırı: 7+
        Oyun Süresi: 60 Dakika.
        Diller: Fransızca

        Bilgi: Fransa Baskonsolosluğu’nun uygulamaları uyarınca konukların girişte fotoğraflı kimlik belgelerini göstermeleri gerekmektedir.Üyelik kartınızı henüz çıkartmadıysanız ve Fransız Kültür Merkezi’ne girişinizi kolaylaştırmak amacıyla, üyelik kartlarınızı Pazartesi’den Cuma’ya 9:00-13:00 ve 14:00-17:30 saatleri arasında Fransız Kültür Merkezi danışma servisinden, Cumartesi günleri ise saat 9:30-18:30 arası  kurs sekreterliğinden alabilirsiniz. Üyelik kartı ve merkezimizin açılış saatleri hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız http://www.ifturquie.org/2017/03/01/uye-karti/

        …Deliler pek şanslılar, çatlak oldukları işin ışığı geçiriyorlar….
         
        13. yüzyılda Anadolu’da yaşadığı düşünülen Nasreddin Hoca, sözlü geleneğin efsanevi bir kahramanıdır. Ona, Kuzey Afrika’dan Çin’e, Mısır’dan Suriye ve Sicilya’ya değişik coğrafyalarda farklı isimlerle rastlanır.

        Yarı deli, yarı bilge bu kişilik için denir ki, « fazla zekadan aptala dönmüştür veya o kadar aptaldır ki sonunda akıllı şeyler de söyler ». Bazen bir aptal, bazen aydınlanmış bir kişi ama her zaman incelikli Nasreddin Hoca, görünüşteki bir saflıkla veya ağzından çıkan tek bir kelimeyle her zaman güldürmeyi başarır. Çocuksu bir anlatımla derin düşünce arasında yer alan Nasreddin Hoca’nın hikayeleri, inanç, hayatın anlamı, kader, iş, ticaret, aşk, zenginlik veya ölüm üzerine düşünmeye teşvik eder.

        Bu gösterinin gölge tasvirleri ve dekorları Osmanlı, İran ve Hint minyatürlerinden etkilenmiştir. Gösterinin ruhu ise, UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası listesine dahil edilen geleneksel Türk gölge oyunu Karagöz’den ilham alıyor.
        Tüm gösteri boyunca yer alan yedi farklı tabloya Türk-Anadolu çalgıları (saz, def, ney, davul, zil,…) akustik olarak eşlik ediyor. Müzik, gölge tiyatrosunun hayali alanlarında yankılanırken aynı zamanda hikayenin altını çizmekte, hareketlere ritim katmakta ve gösterinin nefes almasına katkıda bulunuyor.

        Türk-Fransız asıllı gölge oynatıcısı Ruşen Yıldız, Fransa, Avrupa ve Türkiye’de, Karagöz ve gölge tiyatrosu oyunları yazmakta ve atölyeler düzenlemektedir. « Modernitenin gelenek olduğu » şiarını benimseyen sanatçı, oyunlarını Fransızca yazmaktadır ; gölge tasvirleri ve dekoru yaratırken ise kendi hayal gücünü katarak geleneksel modellerden yararlanmaktadır. Yıldız, eski zaman gölge oynatıcıları gibi, epik, enerjik ve birbirine tezat seslere sahip birbirinden farklı birçok kadın ve erkek karakteri canlandırmaktadır. İster bir ambiyans ister nefes alma zamanları yaratmak için olsun müzik, gösterilerinin önemli bir parçasıdır. Sanatçının kullandığı anakronizmler, icat ettiği sözcükler veya tutarsızlıklar ise günlük konuları birer evrensel soruya dönüştürmektedir.