Ülke Seçiniz
Zgjidhni qytetin tuaj dhe vazhdoni argëtimin.
- Türkçe
- English
- Hrvatski
- Shqip
- Deutsch
- Français
- Dansk
- Čeština
- Nederlands
Sabahattin Ali
Ngjarje shitjesh
Sabahattin Ali ngjarje shitjeshAdıyamanAdıyaman Biletat
AfyonAfyon Biletat
AntalyaAntalya Biletat
AydınAydın Biletat
BatmanBatman Biletat
BoluBolu Biletat
BurdurBurdur Biletat
BursaBursa Biletat
ÇanakkaleÇanakkale Biletat
DenizliDenizli Biletat
DiyarbakırDiyarbakır Biletat
EdirneEdirne Biletat
GaziantepGaziantep Biletat
HatayHatay Biletat
İstanbul Anadoluİstanbul Anadolu Biletat
İstanbul Avrupaİstanbul Avrupa Biletat
İzmirİzmir Biletat
KahramanmaraşKahramanmaraş Biletat
KaramanKaraman Biletat
KilisKilis Biletat
KırklareliKırklareli Biletat
ManisaManisa Biletat
MuğlaMuğla Biletat
OsmaniyeOsmaniye Biletat
SakaryaSakarya Biletat
SiirtSiirt Biletat
TekirdağTekirdağ Biletat
YalovaYalova Biletat
WhoIs
BiographyTürk yazar ve şairdir. Edebi kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok öykü türünde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı; romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, zaman zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla zaman zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği eleştirilerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye'deki edebiyat çevrelerinin takdirini toplayarak hem 20. yüzyılda hem de 21. yüzyılda etkisini sürdürdü.
Eğridere'de doğan Sabahattin Ali, ilk hikâye ve şiir denemelerine Balıkesir'de başladıktan sonra İstanbul'daki edebiyat öğretmeni Ali Canip Yöntem'in desteğiyle ilk kez Akbaba ve Çağlayan dergilerinde şiirlerini yayımlattı. Anadolu'da kısa süre öğretmenlik yaptıktan sonra Türk devleti tarafından dil eğitimi için Almanya'ya gönderildi. Türkiye'ye döndüğünde Almanca öğretmeni olarak göreve başlasa da önce komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla bir süre tutuklandı, ardından ise Türk devlet yöneticilerini eleştirdiği iddiasıyla tekrar tutuklandı. Bu dönemde memurluktan ihraç edilince görevine geri dönebilmek için Atatürk hakkında bir şiir yazdı ve tekrar devlet kurumlarında görevlendirildi. Ayrıca kendisine yüklenen sosyalist algısını kırmak için de Esirler adlı bir oyun kaleme aldı.
Hayatının son yıllarında Türk milliyetçileriyle yaşadığı tartışmalarla da öne çıktı, özellikle Türkçü-Turancı yazar Nihal Atsız ile yaşadığı gerilim giderek artarak Irkçılık-Turancılık davasının bir parçası oldu. Bu dönemde Aziz Nesin'le beraber çıkardığı Markopaşa dergisinde siyasileri eleştirmesi yüzünden çeşitli davalarla uğraşmak zorunda kaldı. Hakkındaki davaların aleyhinde seyrettiği bir dönemde Türkiye'den ayrılmak istedi ve Bulgaristan sınırını geçmek isterken kendisine kaçma girişiminde rehberlik eden Ali Ertekin tarafından milliyetçi gerekçelerle öldürüldü.
25.02.1907