Kim Bu Ben Theatre Play
Age Limit: 15+
Duration: 120 minutes / 2 Acts
Daphne and Adam, who grew up together in an orphanage, realise one day that their virtual identities have been stolen. Crimes committed with stolen identities begin to darken their lives.
While the whole world thinks they are monsters, they decide to solve this great mystery that darkens their lives. Could they make the world listen to them? Could they trust each other? Or did their true identities ever exist?
The author of the play is Rose Leilani, a data analyst in charge of digital technologies for a large casino chain. "Kim Bu Ben" is her first and only play.
Theatre IN's choice after "Mother", "Kim Bu Ben", written in 2022, is a criminal thriller full of love, dealing with the codes of the global climate crisis, pandemic, neoliberalism, individualisation, digitalisation and surveillance capitalism.
The play is in 2 acts, the duration is 2 hours including intermission and there is an age limit of +15.
The right to stage this work has been taken over from the author's representative ONK Ajans Fikir ve Sanat Eserleri A.Ş.
- Event Type Gerilim
- Duration 120 minutes
Ceren Ertöz
YOUNG WRITER
'Kim Bu Ben', günümüzün anahtar konularından biri olan küresel iklim krizi, pandemi, bireyselleşme, dijitalleşme ve gözetleme kapitalizmiyle başa çıkmaya çalışan bir çiftin hikâyesini anlatan etkileyici bir oyun... İki saat süren oyunu hiç sıkılmadan izlememizin büyüsü; şüphesiz metnin akıcı gücü ve Engin Hepileri’nin reji tercihleriyle doğru orantılı. Sahneler bir an bile hikâyenin örgüsünden ayrılmamamızı sağlayan bir tempo ve gerilimle ilerliyor. Neslihan Arslan’ın canlandırdığı yazar karakteri bu temponun kurucusu ve merak duygumuzu körükleyen en büyük etkenlerden biri oluyor. Çift, giderek artan bir paranoya ile tehdit olarak gördükleri güçler ile mücadeleye başlar. Teoriler ortaya çıktıkça gerçek ile kurmaca arasındaki çizgi giderek belirsizleşir. Oyun içerisinde dekorun üzerine yansıyan Okan Temizarabacı’nın oluşturduğu teori ve davaya dair görüntüler adeta büyülü bir atmosfer yaratıyor ve görüntülerin ayrı pleksi duvarlar üzerinden aktarılıyor oluşu aynı anda davanın süreçlerini görmemizi sağlamak gibi kullanışlı bir alan yaratımına da destek oluyor. Oyuncuların oynadıkları karakterleri bir temsil olarak ele alması empati kurmamızın yanında seyirci koltuğunda olan bizlere yaşadığımız dünyayı sorgulatıyor. Dünyaya söylemek istedikleri aydınlanma haykırışı, Büşra Firidin’in haraket düzenindeki estetik algı ile birlikte seyir zevkini güçlendiren başka bir etken olarak var olmakta. Cem Yılmazer’in ışık, Kenan Doğulu’nun müzik tasarımları ise tüm bu öğelerin yıkılmaz bir duvarı ve oyunun adeta kahramanları gibi. Tüm oyun boyunca bizi yalnız bırakmayan tasarımlar izleme sürecimizde hikayenin de önüne geçerek güçlendiren ve belki de rol çalabilen iki etken olduğunu söyleyebilirim.
0 users agree with this comment.
Tarık Yüce
YOUNG WRITER
"Dünya çılgın bir seyir aldığına göre biz de dünyaya ilişkin çılgın bir bakış açısı edinmeliyiz. Uçlardansa aşırılıklarda telef olmak yeğdir." - Kötülüğün Şeffaflığı, Jean Baudrillard. Belgesel-drama türündeki oyun, aşırılıklarda telef olma paranoyası yaşayan bir çiftin müşterek tarihlerinin orijininden, tanışmalarından açılıyor. Kim Bu Ben, bir manipülasyonla kök hikayesine seyirciyi tutunduruyor ve algıyı altüst eden bir virajla sizi iki saatlik müphem ve tekinsiz sahnesine eklemlemekten başka yol bırakmıyor. Oyun sizi manipüle ederken, kurgu ile gerçek arasındaki ayrımın bağları zayıflıyor ve birbirine karışan bir hal alıyor. Kim Bu Ben, gerçek bir hikayeden uyarlandığını ve bir dava dosyasını takip edeceğinizi size hatırlatırken, kucağınıza da şu öğretiyi bırakmaya hazırlanıyor: Hakikat, gerçek olanın ikamesi değildir. Oyun, insanın dünya ile ilişkilenmesinde edilgen bir özne olmaktan çıkıp faal bir aktöre dönüştüğü, dünyaya zeminine—bacalarla, uzay asansörleriyle göğe; yer altına sabitlenen gözleriyle derin cevher çukurlarına—baskı yaparak korkak yeni dünya düzenine katıldığı bir travmaya davet ediyor. Böylece izleyiciye de yeni bir faillik deneyimi sunuyor: özgürleşen seyirci. Biz, seyir sıtmasına tutulmuş, seyrettikçe daha az varlıklaşmış ve giderek seyirlik olanın kendisine dönüşmüş bireyleriz ve bir toplum oluşturuyoruz. Kim Bu Ben; senkronize edilmiş bilinçler – hakeza bilinçdışı –, pandemi paranoyası, biyopolitik sancılar, direnişler, ölümler, iktidarlar, kendi iktidarını yaratan muhalifler, yükselen sağın ‘öteki’si, epriyen solun ‘yas’ politik izleğinde yaşamsal organizasyonunu tamamlayıp üreyen neo-con siyasalar, metastaz yapan faşist jestler ve sair başlıkları iki saatlik bir deneyimle size ulaştıran bir oyun. Peki adı? Kim-Bu-Ben. Kimlikler, yüzler ve irisimize kadar sızan olmadığımız ‘ben’lerden politika yaratan biyo-siyaset. Engin Hepileri rejisi, Beyza Şekerci, Neslihan Arslan ve Onur Ünsal oyunculuklarıyla sahnelenen oyunda dekor tasarımı ve müziklere ayrı bir parantez açmak gerekiyor; metin, reji ve oyunculuklar kadar hikayedeki özgül ağırlığını hissettiriyor. Engin Hepileri’nin dekor tasarımında kullandığı iç içe katmanlaşan ekranlar, dava sürecini takip etmekle birlikte gözetlendiğimi ve bir panoptikon modellemesinde olduğumun sanrısını bana yaşattı. Anlatıcı rolündeki Neslihan Arslan, ölçülü ve karizmatik performansını gözlerimizin içine doğru bırakırken, Kim Bu Ben’i izlemek için başlı başına bir neden daha sundu. Bir oyunu anlamak için övgü kadar yergi de önemlidir. Oyunun süresini çok uzun buldum. Çok sesli ve anlattığı hikaye gereği gürültülü olması gereken bu oyun, farklı epizotlardan oluşuyor ve iki saat boyunca buna maruz kalmak gerçekten bir tiyatro kası gerektiriyor. Ancak başardığınızda oyun sizi salona girdiğiniz kişi olarak bırakmıyor; böyle de bir gücü var. İyi seyirler.
0 users agree with this comment.
Merve A.
VIEWER
Oyun daha başından ters köşe ile sizi karşılıyor. Bu oyuna biletimi, izleyici yorumlarını ve Onur Ünsal’ın her geçen gün yükselen yeteneğini gördükten sonra hemen aldım. Eskişehir’de yapılan yanlış reklam çalışmasınfan dolayı katılım azdı ve Eskişehirliler çok şey kaçırdı. Bayıldım, oyun hepimizi vurdu geçti. Şiddetle izlenmeli. Neslihan Hanım ve Beyza Hanım da döktürdü. Tüm teknik ekip ve yönetmen Engin Bey’i tebrik ediyorum. Yine gelin.
Watched it at EBB - Sanat ve Kültür Sarayı venue on 04 March 2024. Organizer Tadilat Sanat
0 users agree with this comment.
Seyhan A.
VIEWER
Onur Unsal'i izlemeye bayılıyorum. Çok güzel bir oyun ve performans izledim bu aksam. İlk yarıda tempo yuksekken, ikinci yarıda biraz düştü. Hikayeyi takip etmekte biraz zorlandım açıkçası ikinci yarıda. Oyunla ilgili tek olumsuz elestirim Özellikle dış ses dedigimiz anlatıcının biraz fazla oyuna müdahil halde olmasıydı. Daha farklı kullanilabilirdi bu fikir.
Watched it at Moda Sahnesi Büyük Sahne venue on 04 December 2024. Organizer Moda Sahnesi (Tiyatro)
0 users agree with this comment.
Zeynep T.
VIEWER
Oyun aslinda hepimizin farkinda oldugu ve yokmus gibi davrandigi gercekleri bam bam bam yuzumuze vurdu. Bu farkindaliga tesekkur etmekle onunla ne yapacagimizi bilmemek arasinda bir yerde modern insandan beklenenin aksine anlamaya çalıştığımız bir yerden degil sorgulamaya basladigimiz bir yerden dusunmenin hazziyla oyundan ayrildik.
Watched at 23 January 2024
0 users agree with this comment.
Çiğdem Ü.
VIEWER
Başladığı andan itibaren asla kopmanıza izin vermeyen, merakla takip ettiren ve sürekli sorgulatarak ilerleyen bir oyundu.Onur Ünsal’ı çok beğeniyorum zaten, yine çok iyiydi. Beyza Şekerci’nin performansı da gerçekten çok etkileyiciydi. Oyun bittiğinde hissettiğim sarsılma hissini bir süre atlatamadım. Gidin, izleyin.
Watched it at Moda Sahnesi Büyük Sahne venue on 07 October 2024. Organizer Moda Sahnesi (Tiyatro)
0 users agree with this comment.
Betül T.
VIEWER
Onur ünsal'ın oyunculuğuna babamı kim öldürdü oyunuyla hayran kalmıştım, bu oyunda da şaşırtmadı. Anlatıcının hızlı konuşması mikrofonla birleşince zaman zaman akışı kaçırmama sebep oldu ama genel olarak sıkmadan heyecanla izletti kendisini. Çıkışta hayatı sorgulatan bir oyundu. Şiddetle tavsiye ederim.
Watched at 18 January 2024
0 users agree with this comment.
HURİYE BİLLUR Ç.
VIEWER
2 saatlik oyunu sanki bir film izlermişcesine nefessiz izledim. Dekor, müzikler, oyuncuların performansları mükemmel. Sadece House of Performans kötü bir sahne. Başlangıçta sesler çok kısıktı. Neyseki oyunun ilerleyen sahnelerinde duymakta zorlanmadık.
Watched at 23 December 2023
0 users agree with this comment.
Nurdan K.
VIEWER
Çok etkileyici oyunculuk ve sahneleme… Sanatçılarımızla gurur duydum. Konu ise bilmek istemediklerimizi bir bir önümüze döktü. Artık istersen görme! Moral bozucu ama kesinlikle aydınlanma yaşatan türden! Muhteşem.
Watched at 24 January 2024
0 users agree with this comment.
Ayşe Rümeysa K.
VIEWER
Asla tahmin edemeyeceğim bir akışta olması ve her parçanın birbiriyle mükemmel uyumu inanılmazdı. Keyifle, merakla ve birçok duyguyla birlikte izlediğim bir oyundu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Watched at 24 January 2024
0 users agree with this comment.