Sürgün "Dermansız Dert" Tiyatro Oyunu
Sürgün, dermanı olmayan bir derttir ve geçmişi insanlık ile yaşıttır…
Sürgünün acısı ile geçmişten beri en çok yüz yüze kalan aydınlardır.
Aydınlar, halkının vicdanıdır ve haksızlığa ilk karşı çıkandır. Bu sebepledir ki toplumu sindirmeye çalışan egemenler, ilk önce aydınları hedef alırlar. Zulümlerden, tutuklamalardan ve ölümlerden kurtulan aydınlar, kimi zaman zorla, kimi zaman da mecburi sürgüne gitmişlerdir. Her durumda sürgün; acı bir gerçek ve dermanı olmayan bir derttir!
Kürt aydınları da yaşadıkları her coğrafyada, farklı sistemler tarafından sürgüne gönderilmişlerdir.
“SÜRGÜN/Dermansız Dert” adlı oyun, üç Kürt aydının yaşadıkları sürgün günlerini unutmamak ve unutturmamak için yazılmıştır.
Celadet Ali Bedirhan‘ın Şam sürgün günlerini…
Erebê Şemo‘nun Sibirya sürgün günlerini…
Mehmed Uzun’un Stockholm sürgününde yakalandığı dermansız dertten, ülkeye hazin geri dönüş sürecini anlatıyor.
Her üç aydınımızın yaşamından kesitlerin de olduğu “SÜRGÜN/Dermansız Dert” oyunu; sürgünün acı yönünü gözler önüne sererken, sürgünleri boyunca kendilerine eşlik eden dengbêjlerin stranları ve yaşamlarından kesitler de üç aydınımızın şahitliğinde dile geliyor.
Oyunun prömiyerinin, Celadet Ali Berdirhan beyin doğduğu, 20’li yaşlarına değin yaşadığı ve de çok sevdiği İstanbul/Kadıköy’de olması da ayrı bir anlam taşıyor çünkü Celadet yaşıyor.
- Event Type Theatre
- Duration 70 minutes
My Information
My Tickets
My Points
Change Password
Frequently Asked Questions