Binlerce etkinlik ve mekanı keşfet...
Popüler Aramalar
Biletinial Öneriyor
      Biletinial Öneriyor
        Şehrini Keşfet #Şehrine Özel Etkinlikler
        • Türkçe
        • English
        • Hrvatski
        • Shqip
        HEY GİDİNİN EFESİ - EGE GÖSTERİ SANATLARI (KAYSERİ DT)

        HEY GİDİNİN EFESİ - EGE GÖSTERİ SANATLARI (KAYSERİ DT)

        • Belirtilmemiş

        HEY GİDİNİN EFESİ - EGE GÖSTERİ SANATLARI (KAYSERİ DT)

        Büyük Oyunu

        Ülkemizin değerli ve önemli  kültürlerinden Zeybeklik ve Efelik kültürünü  tarihsel dram olarak ele alan Hey Gidinin Efesi oyunumuz; Atçalı Kel Memed Efe, Çakırcalı Mehmet Efe, Yörük Ali Efe, Gördesli Makbule Efe ve Halil Efeler başta olmak üzere zeybeklik kültürünün unutulmaz simalarını ve yaşamlarını Müzik ve geleneksel danslar eşliğinde sahneler.

        Oyunda Gödesli Makbule Efe , kadın efe  olması özelinde  öne çıkmaktadır.

        1902 yılında Manisa'nın Gördes ilçesinde dünyaya  gelmiş Gördesli Makbule Hanım’ın Halil Efe ile evlenmesi ve eşinin itirazlarına rağmen eşiyle birlkte Kuvayi Milliye emrinde savaşa katılması  ve düşmanlarca şehit edilmesi süreci anlatılır.

        Gördesli Makbule’nin kalabalık olan ailesinin küçük bir çiftliği ve tarım arazileri vardı. Küçük yaşlarda ata binmeyi ve silah kullanmayı öğrenmiştir. 12 yaşında babası Abdullah Efendi'yi kaybeder. Ağabeylerinin himayesi altında büyüyen Makbule Hanım, Eylül 1920'de Ustrumcalı Halil Efe ile evlenir. Kocasının itirazlarına rağmen  (Şehit) Halil Efe ile  birlikte akıncı olarak dağlara çıkar.

        Yunan ordusunun 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'i işgal ederek Batı Anadolu'ya doğru ilerlemesi üzerine eşiyle birlikte Kuvayi Milliye emrinde çete savaşlarına katılırlar. Bu dönemde büyük yararlılıklar göstererek Yunan kuvvetlerine ağır kayıplar verdirse de girdiği br çatışmada şehit olur.

        Makbule Hanım 17 Mart 1922 tarihinde Akhisar-Sungurlu sınırı üzerinde bulunan Kocayayla'da  Yunanlılarla girdiği bir çarpışmada başından vurularak şehit oldu. Şehit düştüğünde henüz 21 yaşındaydı.

        Gördesli Makbule ile birlikte kurtuluş savaşı döneminde askerin ve halkın  savaşa katılması , yardımları  başlıkları ile milli mücadele anlatılmaktadır.